Posted in Rejseguide

Matematikkens historie og Danmark

Selvom Danmark måske ikke er et af de allerstørste matematiske miljøer i verden, har dansk matematikhistorie lange og stolte traditioner.

Da dansk matematik “blev voksen” og meldte sig på den internationale matematiske scene omkring 1870 var et af de tre store talenter og toneangivende matematikere H. G. Zeuthen. Foruden en aktiv matematisk forskerkarriere, undervisning og internationale tillidsposter var Zeuthen også en aktiv og kyndig matematikhistoriker, som især beskæftigede sig med matematikken i oldtiden og særligt i fortolkninger af Euklids Elementer. Zeuthen udgav en af de første matematikhistoriske oversigtsværker (og vel det første på dansk), og han var sammen med lingvisten Heiberg aktiv i at samle og fortolke klassiske græske matematikeres værker fra Euklid til Archimedes.

Siden 1989 har matematikhistoriske forløb været obligatoriske bestanddele af matematikundervisningen i gymnasiet, og derfor har danske universiteter, der udbyder kandidatuddannelser i matematik, også udbudt kurser i matematikkens historie. Således er der i dag matematikhistorikere og -filosoffer ansat ved Københavns Universitet (Jesper Lützen), Roskilde Universitet (Tinne Hoff Kjeldsen m.fl.), Syddansk Universitet (Jessica Carter og Uffe Jankvist) og Aarhus Universitet (Henrik Kragh Sørensen).

Reklamer

Forfatter

Professor (m.s.o.) ved Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s