Posted in Matematikhistorie, Matematikken i Antikken

Er matematik tegn på menneskelig civilisation?

I 3. kvarter (foråret 2012) udbyder Kristian Danielsen kurset “Matematikken i Antikken” ved Center for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet. Samme kvarter underviser Henrik Kragh Sørensen i kurset “Matematikkens videnskabsteori“.

I begge kurser vil forholdet mellem matematik og civilisation blive berørt. I antikken blev matematisk tænkning – i form af de geometriske figurer tegnet i sandet som opdages af de skibbrudne – anset som klare tegn på civilisation. Hvordan det kunne komme dertil vil blive berørt i kurset “Matematikken i Antikken”, hvor både det matematiske indhold udviklet af matematikere som Pythagoras, Euklid, Archimedes og Diofant vil blive beskrevet, ligesom forholdet til ikke mindst Platons filosofiske tænkning vil være centralt.

I “Matematikkens videnskabsteori” beskæftiger vi os bl.a. kritisk filosofisk med matematisk tænknings natur som en særligt sikker form for deduktiv viden. Vi skal blandt andet diskutere om matematik (kun) er karakteriseret ved syntetiske og deduktive metoder sådan som Euklid ville lede os til at tro. Vi vil også komme ind på matematikkens rolle i kulturen, ikke mindst i det moderne samfund, hvor matematik både er en nødvendighed og et myteomspundet fag.

Vi håber at se mange interesserede studerende til kurserne. Tilmelding til kurser løber fra 1. til 15. november.

Reklamer

Forfatter

Professor (m.s.o.) ved Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s